måndag, februari 05, 2007

nyheter | vecka 5 | systembolaget



veckans
vita vardagsvin
Pradalupo Roero Arneis 2005 SBnummer 99778 Pris 96 kronor Producent Fontanafredda
Ursprung Piemonte, Italien Vinet Traditionellt har den vita druvan Arneis blandats med Nebbiolo för att ge rundare viner. Arneis var på väg att försvinna ur de Italienska vingårdarna innan man på 1970-talet började återplantera något. Karaktär Stor doft, tropisk frukt, mogna päron och acaciahonung. Torr, medelfyllig, balanserad syra, päron och mineral.

veckans
vita helgvin

Mesh Eden Valley Riesling 2005 SBnummer 97448 Pris 179 kronor Producent Grosset-Hill Smith Ursprung
Eden Valley, Australien Vinet Mesh är samarbetet mellan två av Australiens stora stjärnor: Jeffrey Grosset och Robert Hill Smith. Karaktär Fruktig, aromatisk. Torr, fruktig, frisk, aromatisk, liten jästton, citrus och grönt äpple

veckans
röda vardagsvin
Laderas de El Sequé 2005 SBnummer 97179 Pris 77 kronor Producent Artadi Ursprung Alicante, Spanien Vinet Riojakooperativet Artadi har sökt sig ner i värmen i Alicante. Modern spansk tolkning. Karaktär Intensiv, kryddig, animalisk doft, mörka bär, fat och mineral. Fyllig smak, örter, kaffe, rostade fat, välbalanserade tanniner..

veckans
röda helgvin

Les Terasses 2004 SBnummer 97012 Pris 194 kronor Producent Alvaro Palacios Ursprung
Priorat, Spanien Vinet Blandningen är 60% Garnacha, 30% Carinena och 10% Cabernet Sauvignon. Karaktär Mycket kraftig komplex doft, mörka bär, grillad brioche, rostade fat och mineral. Fyllig, koncentrerad, smak, kaffe, ceder, örter och mineral.

veckans
stora stjärna!

Amarone Selezione Antonio Castagnedi 2003 SBnummer 28002 Pris 289 kronor Producent Tenuta Sant' Antonio Ursprung Veneto, Italien Vinet De fyra bröderna Castagnedi, Armando, Tiziano, Paolo och Massimo, är en relativt ung producent. 1995 var första årgången som de buteljerade vin under sin egen etikett (8000 buteljer). Karaktär Intensiv, rik, kryddig doft av mogna mörka bär och plommon. Mycket djup, fruktig smak med kryddor, lång varm eftersmak.