onsdag, januari 17, 2007

krönika | vilket är världens bästa vin?


’With a little help from my friends’…McCartney & Lennon visste inte hur rätt de hade. Den ena kompisen är gitarrist och ombeds alltid att spela på fester. IT-chefen får alltid hjälpa vännerna att uppdatera deras datorer. Kockkompisen får delge sina bästa grilltips till hela bekantskapskretsen inför sommarsäsongen, osv. Ni känner igen er? Som ’vinkille’ blir ofta ombedd bland vännerna att utnämna världens bästa vin (eller rättare sagt det bästa vin jag druckit) Dessa två är lyckligtvis samma vin.

Låt mig försöka respondera med en fråga: Är La Romanée-Conti världens bästa vin? Detta är en ständigt aktuell fråga samt lite knepig att besvara. Vilka parametrar behövs för att benämna ett vin som världens bästa? Nedan specificerar jag mina åsikter för att motivera varför, i mitt personliga tycke, La Romanée-Conti från Domaine de la Romanée-Conti är världens främsta vin:


track record
Med andra ord, rykte om extremt god kvalitet år efter år efter år… Sedan egendomen fick sitt namn, Domaine de la Romanée-Conti (nedan förkortat DRC), 1794 så har man haft ett stort rykte om sig att tillverka rika och eleganta viner med extrem lagringspotential. Vinet kommer dock från monopolvingården (man är ensam ägare) La Romanée-Conti och är 1,81 hektar stor (eller liten beroende hur man ser det). På den rubricerade frågan svarade Aubert de Villaine, direktör och ägare till den kanske högst mytomspunna egendomen Domaine de la Romanée-Conti ”hur känns det att göra världens bästa vin”? På detta responderade han på ett ytterst ödmjukt sätt ”jag är inte så säker på att det är världens bästa viner dock så har vi några års erfarenhet bakom oss”. Ödmjukhet i mästarklass!


priser på världsmarknaden
La Romanée-Conti är det bästa och dyraste grand cru-läget. Priset är det dubbla mot La Tâche och tre gånger högre än Richebourg och Romanée-Saint-Vivent från DRC. Vid en prisnivå som är fyra gånger högre än Château Lafite-Rothschild så är det troligtvis det mest exklusiva vinet på jorden. En flaska av aktuell årgång, 2001, kostade 12 499 sek på Systembolaget i november 2005. På världsmarknaden är priset för samma årgång helt annat (priser i genomsnitt hos tre stora vinhandlare): Paris 19825 kr, London 20816 kr och New York 27918 kr


kvalitetsaspekten ur ett rent sensoriskt perspektiv
När DRC är som bäst så tillverkar man kolossala viner i yppersta världsklass. Vinet är oftast det mest intensiva, rika, koncentrerade och mest explosivt smakrika, samt det mest långlivade av alla bourgogneviner. De bästa årgångarna tar åtminstone femton år på sig att visa sina bästa sidor. De gånger jag provat vinet har det alltid slagit mig hur stort och voluminöst detta vin alltid har varit, även under så kallade svåra och till och med dåliga år (senaste stora vertikalprovning gjordes på plats på DRC i januari 2002). Här passar den gamla latinska devisen:

’gustibus mens dat incrementum -

den teoretiska insikten ökar den sensoriska upplevelsen’

tillgång och efterfråga
La Romanée-Conti-vingården är enbart 1,81 hektar stor, eller 1,6 gånger FC Barcelonas hemmaarena Camp Nou. Den årliga produktionen under ett normalt år är 5 714 flaskor! Detta skall hela världen dela på! Tveklöst är vinerna från DRC världens mest eftersökta. Den svenska allokeringen brukar vara 24 till 36 flaskor per årgång!


prisvärdhet
Här kan jag referera till en egen upplevelse kopplad till DRC. När årgången 1995 släpptes på Systembolaget i november 1998 kostade vinet 5 950 sek. Jag lyckades med några vänners hjälp (vi köade utanför vinbutiken på Grev Turegatan från 02.00 på söndagsnatten till öppningen 10.00!) få tag på 6 flaskor. Dessa fraktades till London samma vecka. Genom en bekant som under denna period jobbade som wine broker lyckades vi sälja flaskorna för 10.000 sek/flaskan hos en vinhandlare. En ökning med 4 050 sek eller 40,5 procent på en vecka! In absurdum kan tyckas men jag tycker att detta var riktigt prisvärt…men nu handlade det inte om prisvärdhet utan om världens bästa vin!