måndag, januari 08, 2007

Krönika | terroir eller vinmakaren?

Vilken av de två kommer att ha den största inverkan på det slutgiltiga vinet? Detta är en debatt som aldrig verkar få sitt slut. I Kalifornien och Australien flyttar vinmakarna runt, precis som ishockeyspelare, vilket kanske ger en lite överdriven bild av vinmakarens betydelse. Å andra sidan så tycker de flesta vinmakare i Bourgogne att det är den specifika jordlotten som är den kritiska faktorn. Detta tycker jag enbart är naturligt. Om det nu inte är någon skillnad mellan vingårdslägena Aux Brûlées och Cros Parantoux, varför vinifieras de separat? Ur denna synvinkel kan man nämna Méo-Camuzet’s 3 olika tappningar av Vosne-Romanée eller deras 4 olika Nuit-St-Georges. Alla dessa olika lägen uppvisar en enorm skillnad under en och samma årgång. I mitt tycke är detta en helt suverän producent, en av de främsta, som bara blir bättre. Jean-Nicolas Méo (huvudägare och tillika vinmakare) rusar uppåt i världens vinguider. Han har för länge sedan stigit fram ur legendaren Henri Jayers skugga vars arv han sköter med bravur.