torsdag, februari 08, 2007

provninsmetodik '07




Du stoppar det i din mun åtminstone två gånger per dygn.

Du snurrar, Du sörplar, Du spottar och Du sköljer.

Men angriper du verkligen denna upplevelse på ett vördnadsfullt sätt? Sniffar du på korken efter det att du tagit av den? Inhalerar du den mintaktiga aromen som flödar ur mynningen av tuben? Uppskattar du verkligen den krämiga texturen och de milda aromer som fullkomligen flödar ur tuben? Eller tänker du enbart på upplevelsen som vad det egentligen är….en tub med tandkräm?

Tragiskt nog så överser de flesta individer den sensuella njutning som ligger att borsta sitt garnityr. Vissa ser det till och med som en syssla, ett göromål, ett onödigt ont, likställt med att städa! Ärade läsare, detta tankesätt har härmed gått hädan!

Tandkrämsprovning, likt vinprovning, kan brytas ner i en sträng av mycket enkla steg som till och med en novis inom området skulle kunna klara av :


beundra & begrunda förpackningen
Ta ögonblicket att uppskatta förpackningens estetik innan det är dags att handgripligen smeka tuben. Är du nöjd med färgen? Är förpackningen skinande blank eller fet? Smek tuben. Är den mjuk och följsam eller är den sträv och motbjudande?


ta bort korken och sniffa på den
Kom ihåg att alltid sniffa på korken för att vara på den säkra sidan att produkten är korrekt och fräsch. Om tuben är ”korkad” kan det vara så att Du inte får möjligheten att njuta av alla de aromer och smaker som din placerade monetära insats kan kräva. Om Du hamnar i en situation där det finns misstankar om att produkten har bismaker och bidofter, tveka inte att sända tillbaks tuben.


pressa ut krämen på borsten och studera färgen
Olikt svunna tider då tandkrämen enbart fanns i den där tråkiga vita kulören, så kan vi idag beundra krämen i regnbågens alla färger. Sprudlar din tandkräm? Har den ränder? Lyser den i mörkret? Är den tät eller briljant? Är den elektriskt blå, blekt grön eller blodröd?


inhalera
Före borstningen, gäller det att vara säker på att man inhalerar de tunga primäraromerna från tandkrämen medan den vilar på borsten. Se igenom den där enkla mintkaraktären och ställ dig själv frågan: Är det färsk och fräsch spearmint eller är den artificiell och tillgjord?


borsta
Nu har vi kommit till det moment som alla riktig tandkrämskonnässörer väntar på med andan i halsen: den explosionsartade kombinationen av borste, tandkräm, vatten och tänder. Borsta inte bara tandkrämen. Sörpla, Skölj och spola runt den i hela munhålan. Studera texturen: är den krämig, mjuk eller följsam? Harmonierar smakerna med tandkrämens aromer? Är den välbalanserad? Kommer den att få dig att vilja borsta om och om igen?

spotta
Ah, det tråkiga ögonblicket har tyvärr kommit. Tidpunkten då du och din älskade tandkräm måste skiljas åt! Medan du skjuter iväg en stråle av ditt muninnehåll, ta ett litet ögonblick och reflektera över bågens form. Går kurvan i en uppåt gående rörelse eller droppar den enbart ner i handfatet? Finns smakämnena kvar efter att du sköljt din mun med vatten?