måndag, mars 05, 2007

nyheter | vecka 8 | systembolaget & månadens lista


promenad från Grand Hôtel runt hela Skeppsholmen med regnet och vinden piskande i ansiktet
denna månad läser jag 'Kejsaren - svärdens fält' Conn Iggulden månadens bästa köp Årskort på Söderstadion hela 2007! i ipoden ’Musik genom fyra sekler’ Jan Johansson i dvdn: ’Derailed’ regi Mikael Håfström månadens druva Heunisch månadens vinregion Alsace skön barbeställning: dubbel espresso och chocolatine på nyöppnade Barista, St Gransgatan månadens krog Operabarens bakficka! fantastisk råvara Nyfiskad sik från Nynäshamn, sahimi-skuren med cava-vinäger
på nätet www.fabfoodpix.com tv-nöje Let’s Dance, ja jag vet alla tittar….månadens ost Sörmlands Ädel från Jürrs. Sushi ichi ban på Olof Palmes Gata. Glass Stefan Erikssons gräddfilsglass.


björnstiernesågar

restauranger som inte provar av vinerna innan gästerna.

Smutsiga restaurangtoaletter (ja, jag vet, men det tåls att upprepas!)


veckans
vita vardagsvin
2006 Yalumba The Y Series Riesling SBnummer 16017 Pris 87 kronor Producent Yalumba
Ursprung South Australia, Australien Vinet Yalumba betyder "marken överallt häromkring" på aboriginernas språk. Ett passande namn på ett företag som har så stora vingårdar i Barossa Valley, på olika höjd och med olika mikroklimat. Karaktär Lätt aromatisk, fruktig doft med inslag av tropisk frukt och lime. Ljusgul färg med grön ton. Ungdomlig, fruktig doft med inslag av grönt äpple. Torr, mycket frisk, fruktig smak med inslag av gröna äpplen och grapefrukt.

veckans
vita helgvin
2005 Huber Grüner Veltliner Alte Setzen SBnummer 98021 Pris 135 kronor Producent Markus Huber Ursprung Traisental, Österrike Vinet: För att vinerna ska få den perfekta balansen mellan frukt, syra och alkohol, krävs att druvan odlas i regioner som inte är alltför varma. Karaktär: Blekt halmgul. Mineralmättad, citrus och persikodriven doft med toner av peppar och gröna äpplen. Ett för druvan mycket generöst vin med persiko- och äppel toner. Dock ett elegant och mineralmättat avslut.

veckans
röda vardagsvin

2005 Terra Boa SBnummer 97073 Pris 55 kronor Producent Caves Aliança Ursprung Trás-os-Montes, Portugal Vinet Sköna klassiska tongångar från en gammal trotjänare i sortimentet. Karaktär Fruktig, nyanserad och kryddig doft med tydliga inslag av mörka bär. I smakspektrat finner vi återigen drag mörka bär och örter.

veckans
röda helgvin

2004 Château Montus SBnummer 97485 Pris 164 kronor Producent Alain Brumont Ursprung Madiran, Frankrike Vinet Brumont är kungen av Madiran. Härligt att han är här igen. Karaktär Medelstor, djup, mycket kryddig doft med fina toner av körsbär, örter och fat. Medelfyllig, torr, mycket frisk smak med en delikata sötsyrliga körsbär, eftersmaken är lång, god och balanserad och strävheten tydlig men elegant.

veckans
stora stjärna!
2004 Villa de Corullón SBnummer 97300 Pris 299 kronor Producent Alvaro Palacios Ursprung Bierzo, Spanien Vinet Mörkröd färg. Utvecklad, animalisk och kryddig doft med inslag av mörka och röda bär, körvel, vanilj och fat. Kryddigt vin med inslag av röda och mörka bär, fat, vanilj och körvel. Karaktär Den utterst skicklige Alvaró Palacios producerat några av Spaniens främsta och till och med legendariska viner.

producenten Över de senaste 20 åren har den drygt 40-årige Alvaró Palacios producerat några av Spaniens främsta och till och med legendariska viner. Han har revolutionerat den spanska vinindustrin och anses vara en av landets främsta vinmakare. Efter att ha studerat till önolog i Bordeaux under sin mentor Jean-Pierre Moueix från Château Petrus så återvände han hem till den familjeägda bodegan i Rioja. Men istället för att arbeta med familjen så sökte sig Alvaró till det unika vindistriktet Priorat. Resten är historia, idag anses Priorat producera viner i världsklass och hans viner LÉrmita, Finca Dofi och Les Terrasses är eftersökta av vinsamlare runt hela världen. Efter hans fars död år 2000 så återvände han till Rioja för att även ta över driften på Bodegas Palacios Remondo. Han startade också ett nytt projekt med sin systerson Ricardo Perez i Bierzo i nordvästra Spanien. Detta vineri döpte de till Descendientes de J. Palacios till hans avlidna fars ära. I Bierzo så odlar de Menciadruvor från mycket små, unika vingårdslägen med ett mycket svalt mikroklimat och det verkar som att de tillsammans med några andra producenter håller på att revolutionera Bierzo i samma utsträckning som Palacios gjorde med Priorat. Man får känslan av att Alvaró Palacios knappt har börjat trots allt han har åstadkommit. Vi får vänta och se.

vinet Sedan 1999 gör man vin i Bierzo. 50 till 100 år gamla stockar växer i extremt fossilrik jord 27 hektar biodynamiskt skött vingårdar. 105 små spridda lotter. Enbart 7 fat gjordes av detta vin. 1575 liter, 2250 flaskor.

Mencia Druvan genererar fruktiga viner med mycket färg och hög syra. Druvan är sötaktig och aromatisk, med hög alkoholhalt och växer bäst i områden med atlantklimat. Druvan härstammar från Bordeauxtrakten. Druvklasen och druvorna är medelstora, druvorna ellipsformade, skalet tjockt, druvjuicen ofärgad och smaken neutral.De röda vinerna är lagringsviner som mår bra av ett par år på ekfat, rosévinerna blir aromatiska, fruktiga, livliga och milda.