torsdag, februari 15, 2007

antonson dinner note | 7.8


'rom'
forell, sur grädde, brioche, dill

'1998 Grand Cru Millésime'
franck bonville, avize, champagne, france

produktion: 130.000 flaskor om året.

Avize
Avizes östsluttningar är helt och hållet täckta av chardonnay. Druvorna som kommer från de branta sluttningarna ger finare och delikatare viner, men i en druvblandning kan de lite robusta vinerna från den relativt platta marken nedanför byn fylla sin funktion. Över huvudtaget ger Avize generellt lite kraftigare viner än de mer väldoftande Cramant och Le Mesnil. Byn kryllar inte direkt av några toppodlare förutom demonproducenten Anselme Selosse. Jacquesson´s D.T. är en ren Avizechampagne som visar upp byns kraftfula stil i en mycket koncentrerad form. I de berömda prestigechampagnerna från de stora husen ingår ofta en stor del Chardonnay från Avize. Odlingsarealen uppgår till 455 hektar och ger drygt 1 miljon flaskor om året.



'entrécôte'
svenskt lamm, tryffelpolenta, px-vinäger

'2002 orion'
sean thackerey, rossi vineyard, st helena, california, usa

Herr Thackrey har gått från pinot noir (som han först odlade) till den mest intensiva syrah man kan tänka sig med ogenomtränglig färg och en fantastisk koncentration. Thackrey som tidigare drivit galleri och antikvariat i San Fransisco gör nu vin på heltid i byn Bolinas i norra Kalifornien. Orion är 100% syrah(planterad 1905!) medan Pleiades är en salig blandning av syrah, grenache, mouvèdre, petit syrah och zinfandel. Hans viner är mycket efterfrågade i USA och äldre årgångar är svåra att hitta.