måndag, mars 05, 2007

nyheter | vecka 9 | systembolaget


veckans
vita vardagsvin

2006 Steenberg Sauvignon Blanc SBnummer 2790 Pris 96 kronor Producent Steenberg
Ursprung Constantia, Sydafrika Vinet Skolbokstydling sauvignon blanc som sitter som luvan till den rimmae laxen. Karaktär Vinet har en stor, tydligt aromatisk doft med inslag av krusbär, sparris, kiwi, vinbärsblad och citrus. Torr, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av persika, krusbär, sparris och lime.


veckans
vita helgvin

2005 Haardter Bürgergarten Riesling Kabinett trocken SBnummer 99379 Pris 149 kronor Producent Weingut Müller-Catoir Ursprung Pfalz, Tyskland Vinet Perfekt till måndagsmiddagen framför tv:n med din favoritsushi. Karaktär Elegant, ung och friskt. Finstämda toner av ljus persika, limeskal och mineral. Mycket klassisk stil. Mycket ren och frisk smak med en finstämd och välbalanserad. Eleganta toner av aprikos, persika och citrus. Eftersmaken elegant med fin frukt och mineral.


veckans
röda vardagsvin

2006 Spier Vintage Selection Shiraz Mourvèdre Viognier SBnummer 97182 Pris 75 kronor Producent Spier Ursprung Coastal Region, Sydafrika Vinet Skön Rhôneblandning i modern tappning. Karaktär Ung, fruktig, kryddig och rökig doft. Livfullt och rökigt, fat, charkuterier, mörka bär och finstämd fruktighet i eftersmaken.


veckans
röda helgvin

2002 Les Terasses SBnummer 99957 Pris 159 kronor Producent Alvaro Palacios Ursprung Priotato, Spanien Vinet Blandningen är 60% Garnacha, 30% Carinena och 10% Cabernet Sauvignon. Karaktär Mycket kraftig komplex doft, mörka bär, grillad brioche, rostade fat och mineral. Fyllig, koncentrerad, smak, kaffe, ceder, örter och mineral.

producenten Över de senaste 20 åren har den drygt 40-årige Alvaró Palacios producerat några av Spaniens främsta och till och med legendariska viner. Han har revolutionerat den spanska vinindustrin och anses vara en av landets främsta vinmakare. Efter att ha studerat till önolog i Bordeaux under sin mentor Jean-Pierre Moueix från Château Petrus så återvände han hem till den familjeägda bodegan i Rioja. Men istället för att arbeta med familjen så sökte sig Alvaró till det unika vindistriktet Priorat. Resten är historia, idag anses Priorat producera viner i världsklass och hans viner LÉrmita, Finca Dofi och Les Terrasses är eftersökta av vinsamlare runt hela världen.

Efter hans fars död år 2000 så återvände han till Rioja för att även ta över driften på Bodegas Palacios Remondo. Han startade också ett nytt projekt med sin systerson Ricardo Perez i Bierzo i nordvästra Spanien. Detta vineri döpte de till Descendientes de J. Palacios till hans avlidna fars ära. I Bierzo så odlar de Menciadruvor från mycket små, unika vingårdslägen med ett mycket svalt mikroklimat och det verkar som att de tillsammans med några andra producenter håller på att revolutionera Bierzo i samma utsträckning som Palacios gjorde med Priorat. Man får känslan av att Alvaró Palacios knappt har börjat trots allt han har åstadkommit. Vi får vänta och se.


druvor blenden är 60% Garnacha, 30% Carinena, och 10% Cabernet Sauvignon.
Garnacha är spanska och är också ursprungsnamnet på druvan som i Frankrike kallas Grenache. Druvan i sin bästa och vanligaste form kallas för Garnacha Tinta. Garnacha är världens andra mest odlade druva, den växer förutom i hela Spanien även i södra Frankrike.

Ursprunget sägs härstamma från det gamla konungariket Aragonien i norra delarna av Spanien. Därifrån spreds druvan vidare till Rioja och Navarra för att sedan spridas vidare över gränsen mot Frankrike och då området Roussillon. Roussillon som under den tiden tillhörde Spanien under fyra sekler fram till år 1659. Druvan planterades även längre norrut mot Rhônedalen. Garnacha nådde även till de Italienska öarna och däribland Sardinien där den går under namnet Cannonau,

Italienarna hävdar att druvan har sitt ursprung just där och sedan fördes vidare från Sardinien till Aragonien då ön låg under spanskt styre från 1297 till 1713. Garnacha som är världens mest odlade druva efter den spanska druvan Airén har planterats på hela 170 000 hektar i Spanien och minst 87 000 hektar i Frankrike. Trots sin stora spridning känner inte många till Garnacha och detta beror i allmänhet på att man ofta blandar denna druva med andra druvsorter som Tempranillo eller Cariñena som har mer färg och tanniner.

Rankan är oftast uppbunden med den spanska ” en Vaso” metoden vilken på engelska förklaras som Bush-trained, där den får växa nära marken i områden som är torra, varma och blåsiga. I Rioja är det mycket vanligt att man blandar Garnacha och Tempranillo medan man i Navarra är kända för sina roséviner av enbart Garnacha. Priorat är ett annat spanskt prestigeområde där Garnacha är huvuddruva och i detta område som i stor del består av terrasserade sluttningar görs det fantastiska viner. Man kan även hitta Garnacha i Kalifornien, Israel, Sydafrika, Australien, Algeriet och Marocko.



veckans
stora stjärna!

1996 Jacquesson Avize Grand Cru SBnummer 97394 Pris 484 kronor Producent Jacquesson & Fils Ursprung Dizy, Champagne, Frankrike Vinet Jacquesson rankas som den tredje bästa producenten av samtliga champagneproducenter enligt fransmännens mest kända vintidning, La Revue du vin du France. Underbar Blanc de Blancs. Karaktär Ung, fräsch och fruktig. Torr, frisk med fin balans mellan syra, frukt och rostade nötter. Excellent mineralitet i eftersmaken.


Avize
Byns östsluttningar är helt och hållet täckta av chardonnay. Druvorna som kommer från de branta sluttningarna ger finare och delikatare viner, men i en druvblandning kan de lite robusta vinerna från den relativt platta marken nedanför byn fylla sin funktion. Över huvudtaget ger Avize generellt lite kraftigare viner än de mer väldoftande Cramant och Le Mesnil. Byn kryllar inte direkt av några toppodlare förutom demonproducenten Anselme Selosse. Jacquesson´s D.T. är en ren Avizechampagne som visar upp byns kraftfula stil i en mycket koncentrerad form. I de berömda prestigechampagnerna från de stora husen ingår ofta en stor del Chardonnay från Avize. Odlingsarealen uppgår till 455 hektar och ger drygt 1 miljon flaskor om året.


Producenten ca 400.000 buteljer/år. Trygg och otroligt jämn i kvalitén måste man anse att Jacquesson i sin Cuvée no 729 (tidigare Perfection) tillverkar en av de bästa standard-champagnerna som finns. Blandningen är 33% Pinot Noir, 35% Pinot Meunier samt 32% Chardonnay av druvor som mestadels kommer från egna vingårdar i Avize och Aÿ. En viss fatkontakt skänker en läcker brödig arom som i balans med en stor äpplig ton gör vinet till en njutning. Signaturen är en cuvée på 50% PN och 50% CH. firman Jacquesson har en lång historia som börjar redan 1798 och under hela 1800-talet var firman en av de mer betydelsefulla i Champagne. Dagens ägare är familjen Chiquet som köpte firman 1974 och sedan dess har bröderna (Laurent och Jean-Hervé) ökat kvalitén anmärkningsvärt. Målsättningen är att inneha högre procentuellt kvalitetssnitt på druvorna än något champagnehus. Därför tillverkas också dessa Champagner i en begränsad mängd.