månadens lista | januari '07

Björnstierne Antonson är en mycket anlitad provningsledare och föreläsare om drycker. Björnstierne är dessutom en ofta anlitad konsult och rådgivare inom kvalitetsutveckling inom restaurangbranschen. Björnstierne är en person som gärna driver lite med både sig själv och andra vinprovare, liksom vinprovning som företeelse. Han ger goda råd och delar gärna med sig av sin rika kunskap om både mat och dryck. Detta görs enligt mottot: Lite mindre, lite bättre, mycket godare.
likartade upplevelser
Trots dessa individuella variationer ger många vinprovare tämligen likartade beskrivningar av ett vin. Det beror dels på att de ofta har samma låga trösklar, dels på att de skaffat sig en gemensam minnesbank som standardiserats i det gemensamma vinspråket. Upplevelsevariationerna blir också mindre om omständigheterna runt själva provningen är likartad för alla vinprovarna.
Professionella vinprovare håller sina provningar i mycket avskalade och neutrala miljöer. Med andra ord utsätts denne provare inte för samma yttre påverkan som vinkonsumenten gör: sinnestämning, miljö, sällskap, cigarettrök i lokalen, hur vinet serveras osv. Den kanske viktigaste faktorn, förväntningar, förutbestämda preferenser och andra fördomar, undandrar sig den professionelle vinprovaren genom att prova vinet ’blint’. Det vill säga att man på förhand inte vet vilket vin det är som man provar.
Med en uppsättning av ’normala’ smaklökar, en normal livserfarenhet, en viss mängds provade viner i bagaget och en hyfsad kännedom om vinterminologi, så skapas det goda förutsättningar för att två olika människors upplevelse av ett och vin är ungefär densamma.
olika slags vinspråk
Ofta skiljer sig vinbeskrivningar åt mellan olika typer av vinprovare och olika typer av media. Bland de tusental relativt standardiserade vintermer som idag existerar, kan man i stora drag urskilja tre subgrupperingar. Mellan dessa finns det inga exakta gränser, typiska ord från varje kategori används av alla vinbedömare. Vedel (1966) har estimerat att vindomare vid de statliga franska instituten använder cirka 600 till 700 termer i sina vinprovarprotokoll.
Bland den litteratur som finns att tillgå inom ämnet vinterminologi så är dessa koncentrerade till vinspråkets kommunikativa och sociala aspekter.
Grupperingar inom vinterminologin: